Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen onsdag 17.03.2021

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i bratt terreng med ferske flak med fokksnø. Skred er lettest å løse ut der flakene er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Der det finnes løssnø i terrenget kan vinden danne enkelte ferske flak med fokksnø i leområder. Gårsdagens fokksnø kan også trenger litt tid på å stabilisere seg, særlig i skyggeområder og høyt til fjells der det er litt kaldere temperatur. Det kan i enkelte heng være lett å løse ut skred.

Der solen tar tak kan det gå enkelte mindre, våte løssnøskred i bratt solvendt terreng.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

i noen få bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 16. mars 2021

Snøen fra forrige uke har nå blitt vindpåvirket og ligger de fleste steder over tregrensen som harde bærende flak. Litt fersk nysnø og/eller tynne nysnøflak ligger over denne igjen.
På grunn av mye vindtransport er snøen ujevnt fordelt i terrenget. Mildvær og regn i slutten av februar tæret godt på snødekket. I fjellet er det fortsatt lite snø for årstiden, og særlig under skoggrensen er det tynt med snø.

Selv om det har vært mildvær opp mot fjelltopphøyde kan det mot de høyeste toppene fortsatt finnes vedvarende svake lag i snødekket, men dette er ikke bekreftet.

Fjellvær

Tirsdag 16. mars 2021

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. -6 °C til -1 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i Vesterålen. Skiftende vindforhold med østavind i Vesterålen og hovedsakelig vind fra SV i Lofoten.

Onsdag 17. mars 2021

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra nordøst, endring til bris fra nordøst om formiddagen. -9 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS